STRESS

Hej! Hur mår ni? Jag själv mår finare än fisken, är frisk och tillbaka på banan igen!
 
Nu har jag gått och blivit lite insatt i "stress" och hur det påverkar oss människor. Inte bara på grund av att jag själv har en tendens att stressa för mycket, men framför allt för att jag läste en riktigt bra artikel i tidningen häromdagen som handlade om just stress. Den satte verkligen huvudet på spiken!
 
Det finns två olika typer av stress. Positiv stress och negativ stress. Kroppen drivs av den positiva stressen och gör att vi är vakna och alerta, blir kvickare i reaktionerna och får oss att tänka och resonera snabbare. Det är en kortvarig och naturlig stress som ger oss lite extra kraft och energi och kan göra att vi presterar bättre.
 
Den negativa stressen är den som vi flesta utsätter oss för..varje dag. Vi alla multitaskar, vi är ständigt uppkopplade och tillgängliga och vi går på högvarv samtidigt som vi mår dåligt över att vi inte hinner med eller räcker till. Den naturliga stressen är som sagt kortvarig, men när den pågår 24/7 så är den inte längre kortvarig och får istället omvända effekter och negativa konsekvenser.
 
Psykisk ohälsa, ätstörningar och depression ökar hela tiden. Det är inte alls konstigt i mina ögon med tanke på hur vi lever idag. Det är helt sjukt vad vi utsätter oss själv för och vilka belastningar hjärnan får ta.
 
Jag tror eller rättare sagt vet att det är viktigt att ta pauser ibland. Pauser från omvärlden, instragram, facebook, snap osv. Inte bara det, det är viktigt att göra saker man tycker om och njuter av. Allt handlar inte om att vara effektivast, tjäna mest eller ha högsta status. Det handlar om att vara njöd och tillfreds med den tillvaro man befinner sig i. Hälsa behöver inte vara att köra 110% på gymmet, käka torr kyckling och broccoli varje dag, ha snyggast feed på instagram eller ha "den perfekta kroppen". Hälsa kan vara så enkelt som en liten kaka till eftermiddagskaffet eller ett gott skratt med en god vän.
 
En liten funderare till oss alla.
Ha en fortsatt fin dag allihopa och känn ingen stress över att ni knappt kommit ur sängen ännu, njut av det istället!
KRAM